ANTICA CUCINA Zespół Muzyki Dawnej

  • O zespole
  • Muzycy
  • Nagrania
Antica Cucina

Członkowie zespołu Antica Cucina są absolwentami Akademii Muzycznej w Krakowie, Akademii Muzycznej we Wrocławiu oraz Akademii Muzycznej w Bydgoszczy. Studiowali również w renomowanych uczelniach europejskich w ramach stypendiów zagranicznych. Wiedzę i umiejętności z zakresu wykonawstwa muzyki dawnej zdobywali na licznych kursach mistrzowskich, m.in.: w Dartington, Cambridge, Walii, Rajnochovicach (Czechy), Urbino, Villa Bossi (Włochy), Paryżu, Amsterdamie oraz w Bruneck.

Zespół Antica Cucina rozpoczął działalność w 2013 roku. Wystąpił w kościele pw. Najświętszego Serca Pana Jezusa w Kętach, w kościele pw. św. Katarzyny w Krakowie i kaplicy św. Doroty przy tejże świątyni, a także w Bazylice Bożogrobców w Miechowie w ramach festiwalu „De Musica in Ecclesia”. Antica Cucina prowadzi również działalność edukacyjną, grając koncerty dla najmłodszego audytorium.

Repertuar zespołu obejmuje twórczość baroku, ze szczególnym uwzględnieniem sonat triowych oraz arii solowych z instrumentami obbligato. Koncerty ułożone są tematycznie, zaś ideą, która przyświeca zespołowi, jest przybliżanie słuchaczom niezwykłego bogactwa znaczeń ukrytych w muzyce dawnej.

Współpracują z wieloma zespołami takimi, jak m.in.: Floripari, Polska Orkiestra XVIII Wieku, Il Tempo, Goldberg Baroque Ensemble, Famd.pl, Diletto, Holland Bach Ensemble, Il Vento, Osteria Barocca, z którymi koncertują w Polsce i zagranicą oraz dokonują nagrań płytowych.

Zespół tworzą

  • Katarzyna Kucia - sopran
  • Katarzyna Pilipiuk - obój barokowy, obój d'amore
  • Elżbieta Malinowska - pozytyw, klawesyn
  • Artur Łuczak - skrzypce barokowe, altówka, fidel

Johann Sebastian Bach - fragment arii z kantaty "Ich bin vergnügt mit meinem Glücke" BWV 84